No menu items!

Bacsisurile rezista intr-o lume fara numerar

Nu rata

Eduardo traieste lipit de datafon de un an. Inainte ca virusul sa izbucneasca in viata noastra ca un uragan, clientul care platea cu cardul la barul in care lucreaza ca ospatar era rar. Dar, ca in atatea alte sectoare, pandemia a schimbat modul in care spaniolii consuma. Si marea majoritate neaga monedele.

Totul indica faptul ca acest nou obicei a venit pentru a ramane. Introducerea platii in numerar ameninta practica bacsisului, pe care clientul obisnuia sa o acopere cu monedele ramase din bancnota. Insa, spre deosebire de ceea ce ar parea la prima vedere, in sector ei subliniaza ca consumatorii s-au adaptat si ca, in orice caz, a existat doar o usoara scadere a platii acestui bonus pentru cei care traiesc din industria ospitalitatii. „Vedem ca este din ce in ce mai obisnuit sa percepeti bacsisul atunci cand platiti cu cardul”, sustine Emilio Gallego, secretarul general al Ospitalitatii din Spania, care estimeaza ca aceste gratuitati au fost reduse cu doar 10% in ultimele luni, potrivit unui raport intern. sondajul angajatorului.

David Fernandez, proprietarul hanului Asturian Paixarinos, tot in capitala, asigura ca opt din zece clienti folosesc un card, formula care era reziduala inainte de pandemie. Nu crede ca vremurile noi erodeaza sfaturi. S-ar putea chiar si invers: „Poate ca acum lucram mult la terasa, dar acum oamenii pleaca si mai mult”. Desi subliniaza ca cel care obisnuia sa lase cu greu un bacsis, acum mai putin: „Este scuza perfecta, acum nu poarta niciodata nimic liber”. Eduardo, din Cantalejos, arata in aceeasi directie: „Plata cu cardul a crescut foarte mult, dar nu vedem ca scad bacsisurile. Ceea ce este foarte obisnuit este ca te intreaba daca o pot lasa cu cardul pentru ca se gandesc ca poate seful meu il va pastra.”

Banca Spaniei confirma digitalizarea platilor dupa trecerea pandemiei. Daca in 2019 41% dintre spanioli au folosit cardul de debit pentru a plati in mod regulat (53% au folosit numerar), in 2020 acest procent a crescut la 54% (36% au continuat sa foloseasca monede si bancnote). In cazul comertului si al ospitalitatii, scaderea platilor in numerar a fost si mai mare anul trecut: sapte din zece clienti au folosit un card, iar 69% dintre consumatori planuiesc sa-l foloseasca in continuare.

Raportul de utilizare a numerarului al entitatii mai releva ca doar 2,5% din populatie a incetat sa mai foloseasca numerar din motive de igiena din cauza pandemiei. Marea majoritate a trecut la carduri deoarece jumatate dintre unitatile din Spania promovau utilizarea unor metode alternative de plata, potrivit Bancii Spaniei. Asociatia Bancara Spaniola (AEB) estimeaza cresterea vanzarii de datafoane in ultimul an la 9%.

Digitalizarea consumului a catapultat si aplicatii de microplata, precum Bizum, foarte des intalnite in industria hoteliera pentru ca permite unei persoane sa preia controlul contului pentru ca apoi fiecare comens sa isi transfere cota fara a plati comisioane. In prima jumatate a anului, Bizum a inregistrat deja mai multe tranzactii decat in ​​intregul an 2020 si se asteapta sa ajunga la 450 de milioane de operatiuni in decembrie, fata de 212 milioane anul trecut.

Urmatorul pas in aplicatie, explica Fernando Rodriguez, directorul de dezvoltare a afacerii companiei, este ca clientii sa plateasca direct in restaurante si magazine cu Bizum, printr-o tranzactie la magazin. „Ideea noastra este sa combatem numerarul”, admite Rodriguez.

Comisioane in jur de 2%

Bizum este detinuta de aproximativ douazeci de banci mari spaniole, iar obiectivul sau de a anula valutele arata ca aceste entitati sunt cele care beneficiaza cel mai mult de pe urma digitalizarii. Rata medie reala aplicata in 2020 fiecarei plati cu cardul a fost de 0,35%, potrivit Bancii Spaniei, iar companiile au platit institutiilor financiare 562 de milioane pentru aceste comisioane.

In industria hoteliera, aceasta rata este mult mai mare, in jur de 2%, potrivit lui Miguel Alonso, proprietarul restaurantului La Bodeguita del Arte, vizavi de parcul El Retiro din Madrid. „Pentru mine, cresterea platilor cu cardul este un bat economic. Pare un procent mic, dar daca facturi 600 de euro pe zi vorbim de peste 4.000 de euro pe an”.

Pandemia a adus si alte tendinte in sector care faciliteaza consumul clientilor, precum utilizarea contactless [plata cu cardul fara a-l introduce in datafon], care a crescut cu 45% in pandemie, potrivit firma de consultanta Gfk. Castiga teren si utilizarea telefonului mobil pentru a plati in unitati, care este deja optiunea preferata a 12% dintre consumatori, potrivit unui sondaj Pecunpay.

Hotelierii coincid in a indica strainii drept consumatorii care lasa cele mai bune bacsisuri. Scaderea turismului dupa izbucnirea virusului a redus acest mic plus pe care chelnerii il primesc la sfarsitul lunii. La aceasta se adauga si faptul ca traditia de bacsis este in declin de ani de zile, potrivit lui Emilio Gallego: „Este adevarat ca in Spania au o greutate din ce in ce mai mica, mai ales in comparatie cu alte tari”. In acest sens, reprezentantul angajatorului recunoaste ca aceste prime sunt doar un pic in plus la sfarsitul lunii: „Astazi bacsisul nu este altceva decat o mica bucurie, dar nu o parte importanta din compensatia angajatului”.

Cele mai noi

Avantajele Achizitionarii unui Set de Sticle de Vin de 750 ml pentru Depozitarea Vinului Facut in Casa: Importanta Recipientelor din Sticla

In lumea fascinanta a productiei de vin acasa, fiecare pas conteaza pentru a obtine un produs final de calitate....

Pe acelasi subiect