Preparate vegetariene gustoase si sanatoase

Legumele, fructele, cerealele, soia, pastele, orezul, semintele, uleiurile sunt ingrediente cu ajutorul carora orice vegetarian prepara feluri delicioase. Din tofu, ciuperci si soia se obtin mancaruri consistente si gustoase, comparabile ca valoare nutritiva cu cele din carne. Tocanita in care ai inlocuit carnea cu soia este delicioasa.

In locul unui sandwich cu carne alege sa prepari unul vegetal, la fel de bun – cu unt de arahide si cateva felii de mar sau banana. Gustarile obisnuite pot fi inlocuite cu fructe, dar si cu alune, migdale, nuci, seminte de dovleac sau floarea-soarelui. Acestea pot fi consumate ca atare, dar si amestecate in orice mancare de tip vegetarian, pentru a obtine un plus de gust.

Pasta de avocado

Ingrediente: 1 avocado, o ceapa, suc de la ½ lamaie, 2 linguri ulei masline, 1 rosie, cateva masline, paine prajita. Preparare: Se paseaza miezul de avocado, se adauga ceapa tocata fin, uleiul, sucul de lamaie. Se serveste pe felii de paine prajita, ornate cu felii de rosie si masline. Pasta de avocado se consuma impreuna cu o salata de legume, preparata din 2 rosii, 1 castravete mic, 1 ardei verde mic, 1/2 gogosar rosu, 4 linguri ulei de masline, 1 lingura suc de lamaie, 100 g branza tofu, masline.  Se toaca legumele pentru salata, apoi se adauga uleiul, sucul de lamaie si sare. Se asaza salata de legume pe farfurie, alaturi de felia de paine prajita, unsa cu pasta de avocado si cuburi de branza tofu, masline.

Conopida cu praz la cuptor

Ingrediente: 500 g conopida, 4 fire de praz, 4 linguri ulei, miezul de la 2 felii de paine, 2 catei de usturoi, cimbru uscat, 2 lingurite seminte de mustar, 1 lingura de faina. Preparare: Intr-o oala cu apa fierbinte, se pune conopida si se lasa sa fiarba, acoperit, la foc mic, 10-15 minute. Se scurge apa si se lasa conopida deoparte. Prazul tocat felii se caleste in ulei. Se adauga sare, usturoi tocat marunt, boabele de mustar pisate si cimbrul. Dupa ce prazul devine sticlos, se adauga conopida si se amesteca usor. Se lasa cateva minute legumele pe foc, pentru a-si combina aromele. Se amesteca faina cu firimiturile de paine. Se pun legumele intr-o cratita, se presara deasupra amestecul de faina cu firimituri de paine si se coace totul la foc iute, zece minute, in cuptorul preancalzit. Dupa ce se rumeneste fumos, conopida este gata.

Musaca vegetariana

Ingrediente: ½ kg cartofi facuti piure, 250 g granule de soia, ½ kg ciuperci, 2 cepe, piper, pasta de rosii, ulei. Preparare: Fierbi, intr-un litru apa, soia granule, timp de 15 minute. Separat, calesti ceapa tocata in putin ulei pana devine translucida, apoi adaugi ciupercile tocate si le calesti, timp de 10 minute. Dupa ce s-a fiert, strecori soia si o  adaugi peste ceapa si ciuperci, apoi 2 linguri pasta de tomate si condimentezi cu piper. Intr-un vas termorezistent, asezi un strat de piure de cartofi, rastorni ciupercile, acoperi cu piureul ramas, apoi dai preparatul la cuptor, pana cand cartofii prind o crusta.

Lamai caramel cu susan

Ingrediente: 2 lamai, 200 g zahar, 200 g susan, 500 g faina, 50 g drojdie uscata, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 1 praf de sare, ulei. Preparare: Lamaia, spalata si curatata de coaja, se taie in 4 bucati egale. Se prepara un sos bechamel – din faina, drojdie, sare, bicarbonat – mai consistent. Bucatile de lamaie se dau prin sosul bechamel, se prajesc in mult ulei, apoi, frumos rumenite, se scot intr-o sita. Separat, se pun la incins doua linguri de ulei, se adauga zaharul si se invarte continuu, pana  se caramelizeaza. Cuburile de lamaie prajite se adauga in tigaie peste zaharul caramel, tigaia se retrage de pe foc; se amesteca repede cu zaharul caramelizat, imediat se adauga susanul, amestecandu-se continuu. Dupa ce s-au “imbracat” in caramel si susan, cuburile de lamaie se asaza pe o tava de inox, apoi se lasa la racit, pana se intareste caramelul.